úterý 20. května 2014

Vitamín B aneb Jak být krásná, chytrá a v pohodě! :-)

Zkouškové začíná většinou plíživě, ale s o to větší razancí. Já k tomu navíc přistupuju tak, že dokud mi nehoří koudel "za zády :-D", tak se učit nezačnu. Jó, a pak to doháním po nocích, kdy naspím třebas jen tři, čtyři hodiny. No, a takový režim se neobejde bez spravedlivého potrestání, kdy mi pak tělo dává najevo, že už toho má vážně dost.

Většinou se mi stres projeví -
a) na kůži - rozjede se mi atopický ekzém a kůže je celkově daleko vysušenější. Občas se ukáže i akné, ale na to moc netrpím ani ze stresu, takže mě vždy nejvíc potrápí ten ekzém
b) na puse - popraskají mi koutky a vyskáčou afty
c) na náladě - střídám je jak 4 roční období a propadám se do depresí, že teď už to fakt nedám
d) na bolestech hlavy - vrátí se moje oblíbená stresová migréna

Když se u mě opět všechny tyto 4 příznaky objeví, sahám po rychlé pomoci - vitamínu B.
______________________________________________

Nejdříve trocha teorie - vitamín B je zjednodušený název pro B-komplex, tedy souhrnné označení vitamínů skupiny B. Mezi nejznámější vitaminy ze skupiny B patří:

B1 (thiamin) - je důležitý pro zdravé srdce, metabolismus sacharidů, nervový a duševní vývoj, dobrou paměť a koncentraci, krvetvorbu a hojení ran. Pomáhá při hojení pásového oparu, zlepšuje spánek, odstraňuje brnění a křeče, zmírňuje bolesti, podporuje správnou činnost jater. Odbourává cukry, zajišťuje peristaltiku střev. 
B2 (riboflavin) - pro zdravé oči a pleť . Podporuje výkonnost, tvorbu červených krvinek, plodnost, léčení oparů a hojení tkání. Příznivě působí při neurologických onemocněních a stresu. Zmírňuje migrény. Podporuje vidění za šera a detoxikační funkci jater.
B3 (niacin) - nezbytný pro pevné nervy. Pomáhá při depresi a při léčbě schizofrenie. Zlepšuje projevy alergií a plodnost. Upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Spolupůsobí při získávání energie. Podporuje funkci jater, kůže, sliznic, produkci pohlavních hormonů, funkci nervového a trávicího systému. Má protialergické účinky. 

B4 (kyselina listová) - vitamín dobré nálady. Snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Působí proti šedivění vlasů a udržuje zdravou pleť. Snižuje hladinu homocysteinu. Pomáhá při hyperaktivitě dětí.
B5 (kyselina pantotenová) - působí proti vzniku aterosklerózy. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění. Zlepšuje paměť a koncentraci. Podporuje hojení, plodnost a peristalitku střev. Urychluje růst vlasů a pomáhá předcházet vzniku vrásek. Odstraňuje křeče v nohách. Zmírňuje migrény. Zvyšuje obranyschopnost. Pomáhá při hubnutí, migrénách, alergiích a onemocnění kloubů. 
B6 (pyridoxin) - pomáhá při menstruačních a přechodových potížích. Zmírňuje ranní zvracení v těhotenství. Pomáhá proti srdečním chorobám. Užiteční při redukčních dietách. Dodává radost do života. Důležitý pro tvorbu a obnovu svalů, při kožních a nervových onemocnění. Prospěšný pro oči a pleť. Snižuje brnění a křeče. Zlepšuje obranyschopnost. Význam pro metabolismus kyselin a bílkovin. Přispívá k přirozené funkci látkové výměny, zachovávání zdravé kůže, aktivitě hormonů, snižuje podrážděnost. Podporuje krvetvorbu - erytrocyty. Je růstovým faktorem pro baktérie, kvasinky. Poskytuje úlevu při premenstruačním syndromu (50 - 100 mg).
B7 (biotin) - upravuje hladinu krevního cukru, pomáhá při hubnutí, udržuje zdravou pleť, upravuje kvalitu nehtů a vlasů, zlepšuje plodnost a spánek. Je účinný při depresích.

B8 (cholin) - snižuje riziko srdečních onemocnění. Zlepšuje paměť při Alzheimerově chorobě.
Chrání před ztučněním jater. Je nezbytný pro zdravé nervy. Zvyšuje plodnost. Pomáhá při detoxikaci organismu.
B9 (inositol) - zklidňuje, umožňuje zdravý spánek, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje růst vlasů, zvyšuje plodnost, odstraňuje nechutenství a žaludeční potíže.
B12 ( kyanokobalamin) - snižuje hladinu homocysteinu, snižuje riziko srdečních onemocnění, dodává energii, zlepšuje náladu a spánek, napomáhá tvorbě červených krvinek, zlepšuje obranyschopnost, paměť a koncentraci. Pozitivně působí na nervový systém a při roztroušené skleróze. Důležitý pro funkci nervové soustavy, kostní dřeně, při využití kyseliny listové, složky B komplexu, sacharidů. Vitamín B12 má nezastupitelný význam ve správné funkci nervové soustavy i při metabolismu aminokyselin a tuků v organismu.

A jak se právě na vás může projevit nedostatek vitamínu B? Jak už jsem zmiňovala výše, tak nejčastěji to jsou problémy s kůží, zejména se objeví ekzémy nebo akné. Dále jsou typickým projevem nedostatku vitamínu B afty a popraskané koutky rtů, depresivní nálada, nespavost, migrény, zácpa, křečové žíly, nesoustředěnost, chudokrevnost, potíže s vlasy (vypadávání, šedivění, častější maštění)... No, jak vidíte, je toho dost! 
Pokud se u vás objevily výše zmíněné příznaky, nebo patříte do "rizikové skupiny" (jste často ve stresu, berete hormonální antikoncepci, jste těhotná nebo se otěhotnět chystáte, hodně sportujete, nejíte maso či vůbec žádné živočišné produkty, máte zvýšený cholesterol nebo na základě dědičnosti či životního stylu zvýšené riziko mrtvice...) určitě po vitamínu B sáhněte. V přirozené formě ho najdete v luštěninách, oříšcích, semínkách, mase, játrech, vaječném žloutku, mléku, kvasnicích, zelenině (kořenová, listová) a ovoci (např. avokádo, pomeranče, jablka, banány, melouny)

A už dosti bylo teorie, přejděme k praxi - mám pro vás své tři typy, jak do sebe účinně dostat dostatečné množství vitamínu B (kromě pravidelných víkendových pitek piva s přáteli :-D).

1) Drožďová pomazánka - sice trošku smrdí, ale miluju ji!


Je to recept naprosto nabušený vitamínem B. Základ tvoří kvasnice a vajíčko. Pokud chcete zdravější variantu, přidejte si k tomu jemně osmahnutou cibulku, pokud to zas až tak zdravé mít nemusíte, přidejte třeba šunku nebo slaninu (já jedu tu méně zdravou variantu :-D). Je to hotové, než řeknete švec!

Začínám tak, že na malém plameni nechám kvasnice rozpustit v hrnci.


Do rozpuštěných kvasnic přidám rozmíchané vajíčko a usilovně míchám.



Mezi usilovným mícháním si nakrájím šunku, přidám ji do hrnce a míchám ta dlouho, dokud vajíčko není hotové. 



A hotovo. Nic nemusíte solit, k tomu dostatečně poslouží šunka. Pomazánku můžete jíst za tepla i studena, hodí se k ní celozrnné pečivo (taky plné vitamínu B). 

Samozřejmě můžete vymyslet svoji variantu. Ta zdravější začíná tak, že nejprve na másle osmahnete cibulku, pak přidáte kvasnice a zbytek už znáte. Fajnšmekři můžou u cibulky třeba ještě osmahnout trochu slaniny nebo do pomazánky přidat sýr...je to úplně na vás!
Z jedné kostky kvasnic a jednoho vajíčka připravíte jednu porci - takže pokud budete vařit pro rodinu, pořiďte si úměrné množství surovin :-). Zároveň ještě upozorňuju, že žádný chlap v mém okolí tuhle pomazánku nemá rád - ani taťka, ani brácha, ani Matěj. Jen já s mamkou se po ní můžeme utlouct!

2) Pochoutkové droždí - pro neklidné žaludky


Jelikož drožďovou pomazánku připravuju z klasického droždí určeného na kynutí, mohlo by to některým citlivějším jedincům podráždit žaludek. Pro ty  tu mám šetrnější náhražku běžného droždí - droždí pochoutkové neboli lahůdkové. Složkou pochoutkového droždí jsou inaktivované kvasnice, které nekvasí, jsou tedy pro zažívání šetrnější. Pochoutkové droždí seženete ve zdravé výživě a používá se hlavně jako ochucovadlo při vaření, ale můžete i ho třeba nasypat i do jogurtu, jak je ctěná libost a jak vám bude chutnat. Mně osobně jeho chuť hodně připomíná oříšky.


Pochoutkové droždí má kromě vysokého obsahu vitamínu B i spoustu dalších prospěšných látek (stopové prvky, minerální lástky), spoustu bílkovin a skoro žádný tuk.  


3) Pangamin - pokud už máte pusu plnou aftů, na noze ohromné křečové žíly, na hlavě tři chupy a v hlavě tři trpaslíky s kladívky


B-komplex v pilulkách seženete od různých firem, já mám však nejvíce ozkoušený Pangamin. Jde o pivovarské kvasnice, které můžete mít ještě obohacené o další složky, záleží na tom, jakou formu si vyberete. Výběr je veliký, stojí pár korun a opravdu zabírá, takže doporučuju všema deseti!
My máme nejčastěji...

- RAPETO Pangamin Bifi Plus s inulinem, který je obohacený o pupalkový olej

Zdroj
- RAPETO Pangamin Bifi s inulinem, který je obohacený o laktobacily

Zdroj
 - RAPETO Pangamin se sladovým extraktem, což jsou čistě jen pivovarské kvasnice a sladový extrakt

Zdroj
Kupujeme vždy v sáčku, který obsahuje 200 tabletek, sežene ho většinou kolem stovky. Nenechte se zmást vysokým doporučeným dávkováním, já beru většinou dvě tabletky denně, v úplných krizovkách tak čtyři a vždy mi to stačilo!

Uff, asi jste při čtení naobědvaly i s dezertem, ale už je to k vitamínu B snad všechno, co jste měla na srdci :-). 

A co vy a vitamín B? Cítíte občas jeho nedostatek nebo se tomu snažíte předcházet?

Zdroje:
http://www.mojevitaminy.cz/vitamin-b/
http://vitaminy.doktorka.cz/prvni-varovne-priznaky-nedostatku/
http://www.zdravianemoc.cz/vitamin-b.html
http://nemoci.vitalion.cz/nedostatek-vitaminu-c-a-skupiny-b/
http://www.visnaturae.cz/zdrava-vyziva/vitamin-b-kdy-nam-chybi-a-kde-ho-najit.html

Žádné komentáře:

Okomentovat