pátek 17. dubna 2015

Cestování // Všechny cesty vedou do Říma...římské památky 1.

V minulém římském příspěvku jsem vám vylíčila organizační věci týkající se dovolené v Římě, dneska bych se chtěla věnovat památkám a celkově všemu, co stojí v Římě za shlédnutí či zažití. Asi vás nebudu unavovat vším, co jsme viděli, protože my jsme prolezli snad každý kostel, ale udělám výběr toho, co stálo natolik zato, že bych to chtěla vidět i podruhé :-).


Colosseum - kdo by ho neznal...minimálně z Asterixe a Obelixe (btw. byli jsme s bratrem v kině na Asterix: Sídliště bohů...my dva a asi 20 dětí s rodiči, které pořád pendlovaly čůrat - už dlouho jsme se tak nepobavili :-D...tím filmem, samozřejmě). Můžete si celé Colosseum projít a pokud si to správně pamatuji, za příplatek se může i do středu Colossea - ale tam jsme nešli, stačily nám ochozy.  





Forum Romanum - nejstarší místo v Římě, kousek od Colossea. V dobách starého Říma se jednalo o kulturní, obchodní a politické centrum.



A pohled z druhé strany

Význačných památek zde najdete spoustu, já osobně bych vyzdvihla Maxientovu baziliku, která nás zaujala svými vysokými oblouky. Stáli jsme pod nimi a jen se divili, jak to tehdy dokázali postavit.



Dál nás zaujala Curia, kterou nechal postavit Julius Caesar a zasedal zde senát. Později byla několikrát přestavěna a přeměněna na kostel a v současnosti je to nejzachovalejší budova na Foru Romanu.


Dům vestálek díky své růžové zahradě úžasně rozrazil šeď kamenného Fora. Žili zde kněžky bohyně Vesty, která má na Foru svůj chrám, ale ten nic moc. Kněžky udržovaly ve Vestině chrámu oheň, který symbolizoval věčný Řím, tudíž nikdy nesměl vyhasnout.



No a 2 právníky samozřejmě zaujala Basilica Julia, největší stavba na Foru, ve které zasedal civilní soud.




Bazilika San Maria Maggiore - největší římská bazilika, postavená v 5. století. Má úžasný interiér skrývající hlavní oltář, který smí používat jenom papež nebo kněz s papežským dovolením, Sixtinskou kapli (jojo, ve Vatikánu je pak druhá), skrývající část Ježíšových jesliček, a Paolinskou kapli. My jsme bohužel vnitřek neviděli, dorazili jsme zrovna ve chvíli, kdy byla bazilika zavřená. Jo, musím tam znovu!



Památník Viktora Emanuela II. a Piazza Venezia - dvě absurdity. Nejznámější římské náměstí, které se jmenuje Benátské, a monstrózní bílá stavba symbolizující sjednocení Itálie, na kterou si římané vlastně nikdy nezvykli. Ani na jednom nic extra není, ale k Římu to patří a na náměstí prodávají super zmrzlinu :-).




Fontana di Trevi - nejspíš nejznámější římská fontána z 18. století. Uprostřed stojí Neptun se dvěma tritony po boku, jejichž koně znázorňují dvě odlišné tváře moře. Na tomto místě také končí starověký akvadukt Aqua Virgo.



Caracallovy lázně - obrovský komplex starověkých lázní, dostavěný v roce 217 n.l. Rozkládá se na ploše 150.000 m2 a dokázal pojmout až 1.600 lidí. Lázně ve své době měly význam nejen jako relaxační zařízení, ale zároveň zde probíhal čilý společenský život. Funkční byly do roku 537, kdy Gótové při vpádu do Říma zničili přívod vody. V lázních je příjemná procházka, při které se procházíte i po původní dlažbě. To na mě asi zapůsobilo nejvíc, úplně na mě dýchla historie :-).




Bazilika San Pietro in Vincoli - čili bazilika svatého Petra v řetězech. Nenápadná stavba na zapadlém náměstí je postavena na místě, kde byl sv. Petr císařem Nerem odsouzen k trestu smrti. Bazilika pak skrývá pro po zajímavostech lačného turistu dvě lákadla. Prvním jsou okovy, kterými byl údajně sv. Petr spoután v jeruzalémském vězení, a druhým je Michelangelova socha Mojžíše.




Tak co, zaujal vás Řím? :-)


P.S.: Příště ještě jeden článek o římských památkách, pak jeden o Vatikánu a už se snad přesuneme jinam :-).


4 komentáře:

  1. Už vím, čí blog si budu tisknout, až pojedeme do Říma :-D Jako vážně - ještě jsem tam nebyla a dost mě tohle město láká! Přeci jen - pro Itálii mám velkou slabost a nenavštívit Řím - to je jak být z Moravy a nikdy v životě si nesrknout vínka :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, Bebe!!! :-) Řím určitě doporučuju všema deseti, pokud vás aspoň trochu zajímají památky nebo umění, tak jeďte, protože v tomhle směru to je bomba!

      Vymazat
  2. Hezká inspirace ! A moc pěkné fotky. Letos právě plánuji jet do Říma. Většinou cestuji spíše po Čechách, ale letenky vyšli velmi levně. Byl by hřích nejet (tedy neletět) :-)
    Jsem zvědavá jak takovou cestu zvládnu. Normálně jsem opravdu spíš domácí typ, mám už svá léta. Naposledy jsem byla na Šumavě. Tady to bylo: http://www.hotely.cz/stachy/pobyty/wellnessove-odpocivani-na-sumave-pro-dva/
    Taková pohoda asi v Římě nebude... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééj, to Vám závidím! Pokud máte aspoň trochu ráda památky, tak se Vám v Římě bude moc líbit, má svoji specifickou atmosféru. Sice si tam rozhodně neodpočinete od civilizace, ale určitě budete spokojená! :-)
      A kdy jedete? Teď cca 14 dnů nebude žádný článek, ale potom, plánuju k Římu ještě dva články, resp. jeden k Římu a jeden o Vatikánu ;-).

      Vymazat