neděle 11. října 2015

Suroviny na DIY kosmetiku // Hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej patří k mým oblíbencům (která surovina na DIY taky ne, že jo :-D). Dělám z něj sice zatím je jeden výrobek, ale ten stojí za to (recept vás bude čekat v nejbližší době ;-)). A proč mi tedy hřebíčkový olej tolik učaroval?

Hřebíčkový olej můžete v DIY kosmetice použít samozřejmě díky jeho vůni jako přírodní parfém do vašich výrobků. Může vám ale také pomoci jako hlavní účinná složka. V čem? Čtěte dál ;-).




V oblasti dentální hygieny - V péči o zuby a ústní dutinu je nezaměnitelný. Díky téměř 80% obsahu fenolů je silně antibakteriální a zároveň působí jako anestetikum. Účinně zabíjí bakterie vašich ústech, čímž bojuje proti všemožným zánětům, zápachu z úst a samozřejmě zubnímu kazu. V případě bolavých zubů dokáže během vteřinky bolest výrazně zmírnit.  

V péči o aknózní či jinak zánětlivou pleť - Díky svým dezinfekčním účinkům je výborný i v boji proti akné, kde je základem řádně čistit. Jako nejúčinnější spatřuju jeho přítomnost v pleťové vodě.

Krom toho hřebíčkový olej není vůbec od věci užívat i vnitřně. Já tedy preferuju zalít horkou vodou přímo hřebíček, ale jde to samozřejmě i způsobem, že do vody nakapete samotný hřebíčkový olej. A k čemu to? Jak již bylo zmíněno, působí antibakteriálně, tedy bakterie v krku, žaludku nebo střevě nemají šanci. Krom toho má i protiplísňové účinky. Většina populace si v těle alespoň jednu nějakou tu plíseň nosí, aniž by o tom věděla - a ne, ne každá plíseň je stejně prospěšná jako penicilin. Většině žen a dívek snad nemusím představovat Candidu albicans, která způsobuje vaginální kvasinkovou infekci - i proti tomu vám hřebíčkový olej pomůže ;-). A dál bych zmínila jeho účinky proti nevolnostem, při čištění krve a snižování hladiny cukru v krvi...



Hřebíčkový olej patří k těm surovinám, kde musíte striktněji dodržovat dávkování. Hřebíčkový olej je totiž nejen vysoce účinný, ale při větší koncentraci i vysoce dráždivý. V kosmetice je doporučováno max. 5%, při vnitřním užití se řídím heslem "přiměřeně". Prostě tolik, kolik je mi ještě chuťově příjemné :-).


Zkoušeli jste někdy hřebíčkový olej? Ať už zvenku či zevnitř...:-) 


2 komentáře: